top of page

Black Friday: Trender och Tips 2024



Black Friday: Trender och Tips 2024

Vilka trender påverkar Black Friday 2024? I denna artikel undersöker vi årets shoppinghögtid och delar tips för marknadsförare och e-handlare. Spoiler alert: Det är mer komplext än någonsin tidigare.


Black Friday

Vad är Black Friday och när infaller dagen? Black Friday markerar starten på julhandeln och infaller alltid dagen efter Thanksgiving, vilket innebär att det är dagen efter den fjärde torsdagen i november. Årets Black Friday är den 29 november 2024.

Fenomenet har sina rötter i USA från början av 1900-talet och sägs ha fått sitt namn från att butikerna gick från röda förlustsiffror till svarta vinstsiffror tack vare shoppinghögtiden, som sedan dess har skapat årlig hype. I Sverige introducerades Black Friday först på allvar 2013 och fick sitt genombrott 2016 när 29 % av svenskarna handlade för 3,6 miljarder kronor. Trots dess popularitet är dagen numera ifrågasatt ur hållbarhetsperspektiv.

Vårt tips: Anpassa din Black Friday-kommunikation och erbjudanden så att de överensstämmer med ditt företags värderingar.

6 Trender för Black Friday 2024


  1. Hård konkurrens och diffusa reor: Hösten känns som en enda lång rea med kampanjer som Mid-Season Sale, Singles Day, Cyber Monday, Black Friday, Black Week och Black Month. Konsumenter överöses med erbjudanden.

  2. Tidigare och tydligare kommunikation: Företag marknadsför sina kampanjer i god tid via nyhetsbrev och landningssidor. De informerar inte bara om rabattkoder utan också om specifika produkter och kampanjtider.

  3. Fokus på genomtänkta köp: Konsumenter uppmanas att göra genomtänkta inköp istället för impulsiva. Företag som presenterar erbjudanden tidigt kan hjälpa kunder att planera sina köp bättre.

  4. Hållbarhet i fokus: Den ökade debatten om hållbarhet har lett till ifrågasättande av Black Friday. Företag behöver säkerställa att deras kampanjer är i linje med hållbarhetsvärderingar.

  5. Alternativ till Black Friday: Fler företag väljer att inte delta i Black Friday. Istället satsar de på initiativ som Green Friday eller White Monday, som betonar cirkulär konsumtion.

  6. Alternativ till rabatter: Istället för traditionella rabatter erbjuder företag hållbara initiativ som att plantera träd för varje beställning eller fokusera på cirkulära produkter.



Konsumentbeteende inför Black Friday

Intresset för Black Friday börjar långt innan själva dagen. Enligt Google börjar konsumenternas frågor och sökningar öka cirka två veckor innan Black Friday, med en topp veckan innan och högsta intensitet på själva dagen.

Vårt tips: Kommunicera dina Black Friday-erbjudanden i god tid via annonser, e-post och din hemsida. Detta är särskilt viktigt för varumärken som konkurrerar med sina återförsäljare. Tidig kommunikation stödjer även mer genomtänkta inköp.


Sammanfattning: Var sann mot ditt varumärke

Black Friday har utvecklats kraftigt i Sverige det senaste decenniet. Från en okänd amerikansk shoppinghögtid till en etablerad men ifrågasatt dag. Konsumenter ställer nu högre krav på autenticitet och trovärdighet hos företag.

Oavsett om du satsar stort på Black Friday eller inte, är det viktigare än någonsin att lyssna på din målgrupp och sätta en strategi som matchar ditt företags värderingar – oavsett tid på året.

Kategorier: Shopping, Marknadsföring, E-handel, Hållbarhet

Comments


bottom of page